top of page

Twitter'ın E-Ticaret Üzerindeki Etkisi

E-ticaret siteleri için sosyal medya kullanımının ne kadar hayati öneme sahip olduğunu birçok makalemizde defalarca dile getirmiştik. Ayrıca Sosyal medya araçlarından Facebook, instagram, tumblr ve youtube kullanımının e-ticaret açısından önemini de daha önce kaleme almıştık.

Sosyal medya kanalları içerisinde bir önem sırası yapmamız gerekirse ilk sıraya koyacağımız en önemli sosyal medya aracı Twitter dır. Twitterın e-ticaret üzerindeki etkisi ve gücü tanıtım açısından oldukça fazladır. Her ne kadar kullanım oranları ve kullanıcı sayısında Facebook önde olsa da hedef kitleye en hızlı ve en kolay twitter üzerinden ulaşabilmekteyiz. Twitter kullanım olarak karışık gibi göründüğü için ve belki biraz kavram karmaşasına sebep olduğu için e-ticaret sektörü tarafından çok fazla üstüne düşülmeyen bir sosyal medya aracıdır. İsterseniz öncelikle twitter da kullanılan kelimelerin ne anlama geldiğini açıklığa kavuşturalım ve küçük bir twitter sözlüğü oluşturalım.

Tweet: Yazılan mesajlara verilen genel addır.

Retweet: Yazılan bir mesajın kendi takipçilerinizle paylaşılması yani tekrar edilmesidir.

Hashtag (Etiket): # işaret ile başlayan kelimelerdir. # işaret ile açılan konular doğru takipçi açısından en iyi kanalıdır aslında. Şöyle ki eğer seo konusunda bir yazı yazdıysanız ve bu yazının sonuna #seo eklerseniz seo konusunda açılan konu başlığı altında tweet iniz paylaşılacak ve doğru konu linki altında seo konusunu takip eden Dünyadaki tüm kullanıcılara ulaşmış olacaksınız.

Mention: @ işareti ile başlayan kelimelere gönderilen mesajlardır. Direkt olarak hesap sahibine mesaj göndermek için kullanabilirsiniz. Bu mesajı takipçileriniz ve gönderdiğiniz kişi görebilecektir.

Trend Topic (TT): Atılan tweet adedine göre en popüler konulara verilen genel isimdir.

Direkt Mesaj (DM): Karşılıklı takipte bulunan kişilerin birbirlerine özel mesaj gönderebilmesidir.

Evet bu kavramlar twitter kullanımında en çok karşınıza çıkacak kavramlardır. Kavramları öğrendikten sonra Twitterın e-ticaret üzerindeki etkisi konusuna geri dönelim. Öncelikle e-ticaret sitenizde sosyal medya paylaşım butonları içerisinde mutlaka Tweet butonuna yer vermelisiniz. Böylece Twitter kullanan müşterilerinizi ürünlerin paylaşımı konusunda teşvik etmiş olacaksınız. Ayrıca sitenize yeni üyelik yapacak müşteriler için Twitter ile giriş butonu koymanız müşterilerinizin hızlı bir şekilde e-ticaret sitenize erişimini sağlayacaktır.

Unutmamanız gereken en önemli konu ne kadar çok takipçiniz varsa o kadar çok kitleye sesinizi ve markanızı duyurabileceğiniz gerçeğidir. Bu sebeple Twitter hesabınızı yapılandırırken bu hesabınızın kurumsal kimliğinizi yansıtacağını aklınızdan çıkarmayın. Logonuzun bulunduğu bir profil fotoğrafı müşteriler tarafından kolay bulunmanızı sağlayacağı gibi yüksek çözünürlükteki bir kapak fotoğrafı da ilgi çekmenize sebep olacaktır.

Hesabınızla ilgili tüm alanları eksiksiz doldurduktan sonra artık Twitter kullanmaya hazırsınız. Hiç takipçiniz olmadan başlayacağınız bu yolculukta öncelikle paylaşım dili olarak samimi ve yaratıcı bir dil kullanmanız gerektiğini unutmayın. Kampanya ve ürünlerinizle ilgili çalışmaları paylaşırken bu paylaşımları abartmamak en önemli noktalardan bir tanesidir. Attığınız tweetler de takipçi sayınızı artırmak için hashtag (#) kullanımını ihmal etmeyin.

Sosyal medyayı en aktif kullanan markaların başına Markafoni gelmektedir. Markafoninin Twitter hesabına baktığımız zaman profil resmi olarak bulunabilir olmak adına logosunu kullandığını görebilirsiniz. Ayrıca takipçilerini yeni mobil uygulamasından haberdar etmek adına kapak fotoğrafında da bir mesaj paylaştığını görebilirsiniz.

Her paylaşımın satış odaklı olması takipçileriniz tarafından hoş karşılanmayacaktır. Bu sebeple özel günler ve samimi paylaşımlar Twitter da asla geri plana atmamanız gereken konulardır. #günaydın ve #pazartesi hashtag leri ile kurgulanmış güzel görseller güzel mesaj paylaşımı ile hem takipçilere hemde #günaydın ve #pazartesi konularını takip edenlere ulaşan markafoni dikkatleri üzerine çekmeyi gayet iyi bilen bir sosyal medya ekibine sahip olduğunu gözler önüne sermektedir.

Bir örnekte kendi Twitter hesabından vermek isterim size. Daha önce paylaştığımız e-ticaret ve instagram isimli makalemizi hem kendi kullanıcılarımızla hemde ilgili hashtag konularında paylaştık. Paylaşımı hitap ettiğimiz sektör gereği seo, marketing, ecommerce, socialmedia, socialmediamarketing ve eticaret hashtag lerinin kullanarak ve ingilizce yaptık. Paylaşımın akabinde ise 4 favorilere ekleme 1 retweet ve 1 yeni takipçi kazandık.

Sizde sosyal medyayı özellikle de Twitter ı aktif olarak kullanırsanız hem markanızı hemde hizmetlerinizi çok daha fazla kişiye maliyetsiz olarak ulaştırabilirsiniz. Facebook ta sayfanızı veya sizi takip edenlere ulaşabilirken Twitter da hashtag kullanımı sayesinde birçok konu içerisinde ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. PR değeri 10 olan Twitter ın E-Ticaret Üzerindeki Etkisinin ne kadar yüksek olduğunu kullandıkça sizlerde fark edeceksiniz.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Tumblr Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Blogger Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page